woensdag 28 maart 2018

27/03/2018 Het kale landschap

We gaan er van uit dat het vandaag wel eens een zware dag kan worden. Hoe makkelijk of lastig een etappe kan zijn hangt af van verschillende factoren waarvan de ene al makkelijker voorspelbaar is dan de andere:
-          De afstand. Meestal zijn het de overnachtingsmogelijkheden die bepalen hoe lang een etappe wordt.
-          Het hoogteprofiel. Dank zij de moderne middelen hebben we daar op voorhand al een zeer waarheidsgetrouw beeld van.
-          Weer en wind zijn eveneens belangrijk. Online vind je de dag van vandaag wel zeer betrouwbare en gedetailleerde weerberichten.
-          De kwaliteit van het wegdek. We rijden meestal over verharde wegen maar dan nog is er een groot verschil als je kan fietsen over een mooi glad wegdek of ruw hobbelig asfalt en zeker als dat dan nog bergop is. Het wegdek ken je pas op het moment dat je er over fietst.
-          Je eigen fitheid. Een profwielrenner kan de ene dag superbenen hebben en de volgende dag moeten lossen. Bij ons is het niet anders, de ene dag is de andere niet en dat is op voorhand onvoorspelbaar. Zelf op een en de zelfde dag kan het op het ene moment slecht gaan en vind je wat later toch nog een tweede adem.
We starten vandaag op een hoogte van 1015m en moeten naar een hoogste punt op 1852m. Het steilste stuk met een hoogteverschil van 500m ligt in de eerste 12km. We hebben 4u30 nodig om het hoogste punt na 32km te bereiken. We hebben de pech dat het asfalt van geen al te beste kwaliteit is. Wanneer het zo traag vordert zou je kunnen denken dat je het eindpunt op 83km niet gaat halen maar we weten echter al van op voorhand dat er na het hoogste punt een  vrij vlakke 25km volgen en de laatste 25km langzaam bergaf gaan. Aan het eind van de dg komen we uit op 1411 hoogtemeters.
Het landschap tussen Taliouine en Taznakht is meestal zeer kaal en lijkt soms wel op een maanlandschap. Zolang er nog bergen in de buurt zijn en het wat op en neer gaat kan het decor nog zeer prachtig zijn maar wanneer het rondom jou volledig vlak wordt en we op een eindeloze rechte baan moeten fietsen gaat het toch wat vervelen en krijg je ondanks een snelheid van 25km per uur toch de indruk dat de kilometers amper vorderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten